Rugby is een echte sport voor jonge kinderen. Zowel voor jongens als voor meisjes: alle jeugdteams zijn gemengd. Jonge kinderen willen graag stoeien en daar is in het rugby meer dan voldoende ruimte voor. Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland. Rugby Club Wageningen heeft een grote, levendige jeugdafdeling. Sinds 2021 worden ook in Ede (de Hoekelumse Eng) trainingen aangeboden voor de jongse spelers (tot 12 jaar, zie onder).

Wanneer kan een kind beginnen met rugby?
De jongste kinderen zijn 4 jaar wanneer ze met rugby beginnen. Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld. Spel en plezier zijn de belangrijkste aspecten bij jonge kinderen. Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:
  Guppen (U6) < 6-jaar
  Turven (U8)         < 8-jaar
  Benjamins (U10)   < 10-jaar
  Mini’s (U12)          < 12-jaar

Wanneer de kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat dan voorop! Het is ook om die reden dat de jeugdcompetitie pas na de Mini’s begint. Kinderen moeten vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie.   

Op zaterdagen spelen de Turven, Benjamins en Mini’s vaak wedstrijdjes tegen teams van Gelre Rugby, een bundeling van krachten tussen clubs in Arnhem, Nijmegen en omgeving. Deze zaterdagen zijn ook regelmatig in Wageningen, dan kun je vriendjes meenemen om mee te doen en je ouders om te komen kijken!        

Rugby is voor iedereen!
De jongsten zijn 4 jaar wanneer ze beginnen.

Jeugdcompetitie spelen

De oudere jeugd gaat competitie spelen. De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er soms stevig aan toe. Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën;
  Cubs (U14)       < 14-jaar
  Junioren (U16)  < 16-jaar
  Colts (U18)        < 18-jaar

Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden. In de jeugdcompetitie wordt gespeeld om het Nationaal Kampioenschap. We spelen in teams samengesteld uit spelers van Gelre Rugby en bezoeken andere clubs in de regio.

Rugby speel je samen. Je kunt niet zonder elkaar.

Ben je geïnteresseerd in het rugbyspel? Kom dan gerust een keer kijken bij de training!

Je mag altijd een paar keer meetrainen om een idee te krijgen of je rugby leuk vindt. Vul aub het onderstaande formulier in zodat we weten dat je komt. Het enige dat je verder nodig hebt is stevige kleren, schoenen met noppen en een bitje (ook te koop in het clubhuis). Voor meer informatie kun je contact opnemen met jeugdzaken@rcwageningen.nl, voor trainingen in Ede met rugbyede@rcwageningen.nl of klik op de “Handleiding voor beginners” voor meer informatie over hoe rugby gespeeld wordt.

Pas op: als je een keer gaat spelen, ben je meestal verkocht!