Elke laatste zondag van augustus (dit jaar 28 augustus 2022, de 49e editie!) organiseert RC Wageningen een 15-a-side heren- en damesrugby toernooi. Voor heren uitsluitend voor teams uit de 2e, 3e en 4e klasse en voor dames uit alle klassen. Het perfecte moment om te kijken waar je als team staat, tegen tegenstanders van je eigen niveau. Uiteraard met EHBO en fysio, lunchtas, bar naast het veld en mooi weer zoals dat bij een rugbytoernooi in de zomer hoort. Aanmelden en meer info via wedstrijdsecretaris@rcwageningen.nl.

Geschiedenis

Het Fialar-toernooi is in 1973 voor het eerst georganiseerd door Rugby Club Wageningen, omdat ze niet werd toegelaten tot het Bechet-toernooi van de Haagsche Rugby Club. Het Bechet-toernooi stond alleen open voor rugbyteams uit de landelijke Ereklasse, waardoor Rugby Club Wageningen niet mocht deelnemen. Hierop besloot Rugby Club Wageningen haar eigen toernooi te organiseren waaraan geen ereklasse clubs mochten deelnemen.

De naam Fialar is afkomstig uit de Edda. Daarin wordt beschreven hoe de dwerg Fialar met een list de reus Kwasir velt en van zijn bloed een vat bier brouwt. De symboliek tussen het verhaal en de kleine club Rugby Club Wageningen en de Haagsche reus moge duidelijk zijn. Op dit moment bestaat het Bechet-toernooi niet meer, maar wordt nog steeds elke augustus het Fialar-toernooi georganiseerd. Het is daarmee het oudste 15-a-side rugbytoernooi van Nederland.